Aktualności
Wysoka jakość mięsa wołowego w UE
Unia Europejska wprowadziła restrykcyjne standardy na każdym etapie produkcji mięsa wołowego, a dzięki wdrożeniu powszechnej możliwości weryfikacji pochodzenia produktu mięsnego dała konsumentom narzędzie do dokonywania bardziej odpowiedzialnych wyborów. Wzrastająca świadomość tego, co wkładamy do koszyka zakupowego, bezpośrednio przekłada się na większe zainteresowanie produktami wysokiej jakości. Regulacje unijne są ściśle związane z wdrażaniem polityki Europejskiego Zielonego … Continued
Zmiana klimatu jest dużym wyzwaniem naszych czasów. Z tego powodu Komisja Europejska w grudniu 2019 roku przedstawiła strategię Europejski Zielony Ład[1], który ma przekształcić Unię Europejską w obszar neutralny klimatycznie. Osiągnięcie tego celu planowane jest na rok 2050. Głównymi założeniami Zielonego Ładu są: Dostarczanie czystej i zielonej energii Wdrażanie gospodarki o obiegu zamkniętym Budynki o … Continued
30. kwietnia kończy się finansowana ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wołowego kampania informacyjno-promocyjna Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI) „Wołowina z Polski na japońskim rynku”. Miło nam poinformować, że UPEMI będzie kontynuowało działania informacyjno-promocyjne w Azji poprzez startującą w kwietniu kampanię „Europejska wołowina na rynkach azjatyckich” („EUBeef2Asia”) finansowaną ze środków Unii Europejskiej. Projekt ten … Continued
Chów bydła i produkcja wołowiny odgrywają w Polsce ważną rolę gospodarczą i środowiskową. Branża wołowa ma duży potencjał do wdrożenia zrównoważonych praktyk gospodarowania, w tym także modelu gospodarki o obiegu zamkniętym. Polska dysponuje korzystnymi uwarunkowaniami agroklimatycznymi do efektywnej, konkurencyjnej, zrównoważonej i ekologicznej produkcji wołowiny. Gospodarstwa rolne utrzymujące bydło, dzięki odpowiednim zasobom ziemi rolnej, wykorzystują przed … Continued
Branża wołowa w Polsce ma duże znaczenie gospodarcze, społeczne i środowiskowe. Od czasu akcesji do UE wykazuje także wysoką dynamikę rozwoju: systematycznie zwiększa się w Polsce pogłowie bydła i produkcja mięsa wołowego. O rozwoju świadczą procesy restrukturyzacji i modernizacji, które poprawiają efektywność chowu bydła i przetwórstwa wołowiny oraz stanowią przewagę konkurencyjną Polski na rynkach zewnętrznych. … Continued
Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego zaprasza polskich producentów i eksporterów mięsa wołowego na webinarium on-line w ramach projektu „Wołowina z Polski na japońskim rynku”. Wydarzenie odbędzie się 6 kwietnia 2022 r. (środa) o godz. 11:00, a w programie panele eksperckie dotyczące: budowania relacji i prowadzenia negocjacji z partnerami z Japonii, barier rynkowych i potencjału … Continued