PL EN JA

Do Hongkongu również eksportowana jest z Europy głównie wołowina mrożona (CN 0202). W czołówce eksporterów wołowiny mrożonej wśród krajów UE w 2024 r. znalazły się Irlandia (z eksportem na poziomie 3 891 ton), Francja (364 tony), Polska (353 tony) oraz Niderlandy (178 ton). Poniższe dane pokazują skalę eksportu z krajów UE w latach 2020–2024 w kilogramach.

Tab. 1. Eksport z krajów UE (CN 0202)1

Europejskie zakłady uprawnione do wywozu wołowiny do Hongkongu muszą posiadać zatwierdzenie do handlu w UE – bez obowiązku oddzielnego zatwierdzania na rynki azjatyckie. Ponadto, jeśli kraj jest państwem eksportującym, wówczas do produkcji produktów przeznaczonych do wysyłki do Hongkongu musi wykorzystywać surowiec (tj. zwierzęta, mięso) pochodzący wyłącznie z państw członkowskich kwalifikujących się do wywozu na tamtejszy rynek. Lista tych państw została wskazana przez Centrum Bezpieczeństwa Żywności Hongkongu.

Wyjątek stanowią takie kraje jak Grecja czy Finlandia, gdzie zatwierdzenie ze strony służb Hongkongu obejmuje wyłącznie zakłady, a nie całe terytorium tych państw.

Kraj20202021202220232024
Austria41,28846,31819,43520,58019,114
Belgia242,75074,01592,60127,57629,100
Chorwacja6,764
Dania296,12897,28680,56875,25321,645
Finlandia0,013
Francja814,976649,09065,556489,469364,638
Niemcy1,291,410559,9870,01461,262151,557
Grecja2,2760,066
Irlandia7,521,4108,467,0081,710,2903,732,8853,891,346
Włochy2,282,187911,62049,81415,61218,909
Niderlandy1,661,14481,667,034304,745323,450178,626
Polska4,290,9503,761,456659,435767,708352,945
Portugalia0,049165,00651,95048,57376,098
Słowenia42,94925,012
Hiszpania1,576,117592,02178,403180,184135,994
Szwecja25,00033,322
Kraje UE – razem20,089,45117,030,9273,112,8115,767,6305,239,972

Przesyłki wołowiny kierowane do Hongkongu muszą być przewożone we właściwych warunkach chłodniczych. Mięso chłodzone powinno być transportowane w temperaturze od 0°C do 4°C. Natomiast mięso mrożone powinno być utrzymywane w temperaturze wewnątrz bloku minimum -18°C. Wymagania te dotyczą każdej partii mięsa, niezależenie od jego ilości.

Zachęcamy do pobrania broszury informacyjnej dotyczącej walorów europejskiej wołowiny.

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.