Do Hongkongu również eksportowana jest z Europy głównie wołowina mrożona (CN 0202). W czołówce eksporterów wołowiny mrożonej wśród krajów UE w 2023 r. znalazły się Irlandia (z eksportem na poziomie 3 733 ton), Polska (768 ton) oraz Francja (489 ton) i Holandia (323 tony). Poniższe dane pokazują skalę eksportu z krajów UE w latach 2020–2023 w kilogramach.
Tab. 1. Eksport z krajów UE (CN 0202)1
Europejskie zakłady uprawnione do wywozu wołowiny do Hongkongu muszą posiadać zatwierdzenie do handlu w UE – bez obowiązku oddzielnego zatwierdzania na rynki azjatyckie. Ponadto, jeśli kraj jest państwem eksportującym, wówczas do produkcji produktów przeznaczonych do wysyłki do Hongkongu musi wykorzystywać surowiec (tj. zwierzęta, mięso) pochodzący wyłącznie z państw członkowskich kwalifikujących się do wywozu na tamtejszy rynek. Lista tych państw została wskazana przez Centrum Bezpieczeństwa Żywności Hongkongu.
Wyjątek stanowią takie kraje jak Grecja czy Finlandia, gdzie zatwierdzenie ze strony służb Hongkongu obejmuje wyłącznie zakłady, a nie całe terytorium tych państw.
Kraj | 2020 | 2021 | 2022 | 2023 |
---|---|---|---|---|
Austria | 41,288 | 46,318 | 19,435 | 20,580 |
Belgia | 242,750 | 74,015 | 92,601 | 27,576 |
Chorwacja | – | 6,764 | – | – |
Dania | 296,128 | 97,286 | 80,568 | 75,253 |
Finlandia | 0,013 | – | – | – |
Francja | 814,976 | 649,090 | 65,556 | 489,469 |
Niemcy | 1,291,410 | 559,987 | 0,014 | 61,262 |
Grecja | 2,276 | – | – | 0,066 |
Irlandia | 7,521,410 | 8,467,008 | 1,710,290 | 3,732,885 |
Włochy | 2,282,187 | 911,620 | 49,814 | 15,612 |
Holandia | 1,661,1448 | 1,667,034 | 304,745 | 323,450 |
Polska | 4,290,950 | 3,761,456 | 659,435 | 767,708 |
Portugalia | 0,049 | 165,006 | 51,950 | 48,573 |
Słowenia | 42,949 | – | – | 25,012 |
Hiszpania | 1,576,117 | 592,021 | 78,403 | 180,184 |
Szwecja | 25,000 | 33,322 | – | – |
Kraje UE – razem | 20,089,451 | 17,030,927 | 3,112,811 | 5,767,630 |
Przesyłki wołowiny kierowane do Hongkongu muszą być przewożone we właściwych warunkach chłodniczych. Mięso chłodzone powinno być transportowane w temperaturze od 0°C do 4°C. Natomiast mięso mrożone powinno być utrzymywane w temperaturze wewnątrz bloku minimum -18°C. Wymagania te dotyczą każdej partii mięsa, niezależenie od jego ilości.
Zachęcamy do pobrania broszury informacyjnej dotyczącej walorów europejskiej wołowiny.
1 Wszystkie dane pochodzą ze strony https://trade.ec.europa.eu/access-to-markets/en/statistics [online, dostęp dn. 13.09.2024].