Aktualności
Oznakowanie produktów regionalnych i tradycyjnych w Unii Europejskiej
Od kilku dekad w krajach Europy Zachodniej obserwuje się wzrost zainteresowania wysokiej jakości produktami wytworzonymi przy użyciu tradycyjnych metod. Aby sprostać oczekiwaniom konsumentów, europejska Wspólna Polityka Rolna (WPR) wprowadziła politykę jakości (ang. Quality Policy) mającą na celu zarządzanie tym obszarem. Wprowadzony przez WPR system odpowiada za oznaczanie i wyróżnianie produktów regionalnych o znanej renomie oraz … Continued
Unia Europejska z uwagi na zajmowany obszar terytorialny i zróżnicowanie klimatyczne, posiada zasoby naturalne sprzyjające hodowli bydła. Tereny zielone wykorzystywane do wypasania zwierząt są zróżnicowane na każdym poziomie – genetycznym, gatunkowym i ekosystemowym. Stanowi to podstawę stabilności i trwałości życia w biosferze, tworząc jednocześnie możliwości do rozwoju licznych, zdywersyfikowanych siedlisk. Zielone tereny w UE Łąki i … Continued
To między innymi o możliwościach współpracy w zakresie importu europejskiej wołowiny dyskutowano podczas wizyty studyjnej importerów wołowiny z Japonii i Hongkongu w Polsce, która odbyła się w dniach 22-27.10.2023 r. W skład delegacji weszło aż siedmiu importerów wołowiny na rynki azjatyckie. Pierwszego dnia wizyty uczestnicy wzięli udział w spotkaniu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Obecni byli również przedstawiciele Krajowego … Continued
Po przerwie wymuszonej pandemią COVID-19 w 2023 roku powróciły jedne z największych międzynarodowych targów żywności w regionie – HKTDC Food Expo. To światowej skali wydarzenie daje szansę na nawiązanie cennych biznesowych kontaktów, jak i lepsze poznanie lokalnego rynku oraz jego potrzeb. Eksporterów wołowiny z Europy po prostu nie mogło tam zabraknąć! W 2023 roku targi … Continued
Wołowina jest jednym z najpopularniejszych składników w kuchni zarówno europejskiej, jak i azjatyckiej. Jest to mięso o bogatym smaku i ogromnych możliwościach wykorzystania podczas przyrządzania potraw. Swoim smakiem i aromatem wołowina przekracza granice geograficzne, łącząc kultury i pokolenia, znajdując zwolenników na całym świecie – także w Europie, Japonii i Hongkongu. Polska słynie z wielu tradycyjnych … Continued