Aktualności
Wizyta studyjna importerów wołowiny z Japonii i Hongkongu w Polsce
To między innymi o możliwościach współpracy w zakresie importu europejskiej wołowiny dyskutowano podczas wizyty studyjnej importerów wołowiny z Japonii i Hongkongu w Polsce, która odbyła się w dniach 22-27.10.2023 r. W skład delegacji weszło aż siedmiu importerów wołowiny na rynki azjatyckie. Pierwszego dnia wizyty uczestnicy wzięli udział w spotkaniu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Obecni byli również przedstawiciele Krajowego … Continued
Po przerwie wymuszonej pandemią COVID-19 w 2023 roku powróciły jedne z największych międzynarodowych targów żywności w regionie – HKTDC Food Expo. To światowej skali wydarzenie daje szansę na nawiązanie cennych biznesowych kontaktów, jak i lepsze poznanie lokalnego rynku oraz jego potrzeb. Eksporterów wołowiny z Europy po prostu nie mogło tam zabraknąć! W 2023 roku targi … Continued
Wołowina jest jednym z najpopularniejszych składników w kuchni zarówno europejskiej, jaki azjatyckiej. Jest to mięso o bogatym smaku i ogromnych możliwościach wykorzystania podczas przyrządzania potraw. Swoim smakiem i aromatem wołowina przekracza granice geograficzne, łącząc kultury i pokolenia, znajdując zwolenników na całym świecie – także w Europie, Japonii i Hongkongu. Polska słynie z wielu tradycyjnych dań … Continued
Z dumą ogłaszamy uczestnictwo eksporterów wołowiny z Europy w międzynarodowych targach żywności HKTDC Food Expo, które odbędą się w dniach 17-21 sierpnia w Hong Kong Convention and Exhibition Centre w Hongkongu. Udział europejskich producentów w wydarzeniu stanowi część kampanii „European Beef on Asian Markets”. Targi te są jednym z największych wydarzeń branży spożywczej w Azji, … Continued
Ochrona i dobrostan zwierząt odgrywają kluczową rolę w europejskiej hodowli. Unia Europejska ustala wysokie standardy dotyczące profilaktyki i zdrowia zwierząt dla wszystkich państw członkowskich, a europejscy hodowcy podejmują liczne inicjatywy w celu zapewnienia odpowiedniego statusu zdrowotnego swoim zwierzętom. W dniu 28 stycznia 2022 r. Unia Europejska wprowadziła zakaz rutynowego stosowania antybiotyków we wszystkich formach, włączając … Continued
W dniach 15-17 lutego 2023 r. Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego wraz z przedstawicielami firm handlowych uczestniczyła w jednych z największych w Japonii międzynarodowych targach skierowanych do sieci supermarketów i sprzedawców detalicznych żywności w ramach kampanii informacyjno-edukacyjnej „Europejska wołowina na rynkach azjatyckich”. Polska jest największym eksporterem wołowiny do Japonii spośród krajów UE, w 2021 roku … Continued
O tym, że europejską wołowinę charakteryzuje dobry smak i wysoka jakość, przekonało się już wielu konsumentów z rozmaitych zakątków globu. Mięso zawdzięcza swe walory między innymi rygorystycznym standardom produkcji obowiązującym we Wspólnocie – ale nie tylko! Równie istotna jest tradycja, którą kultywują unijni hodowcy. Początek tradycji Europejska tradycja hodowli bydła miała swój początek w epoce … Continued