Europejscy producenci są liderami eksportu wołowiny dobrej jakości. Świadczą o tym liczby. Według informacji Eurostatu w 2021 r. z krajów UE wyeksportowano ok. miliona ton wołowiny o łącznej wartości 10 mln euro.
Unia Europejska jest trzecim na świecie producentem mięsa wołowego, odpowiadając tym samym za ok. 13% światowej produkcji. Znajduje się w czołówce razem z takimi krajami jak Brazylia, Stany Zjednoczone, Chiny, Indie, Argentyna1.

Doskonały smak i wysoka jakość technologiczna to główne atuty europejskiej wołowiny. Producenci z UE zawdzięczają tę renomę najwyższym standardom chowu zwierząt, a także doświadczeniu w tradycyjnym sezonowaniu mięsa wołowego, które umożliwia osiągnięcie znakomitego produktu końcowego. Jakość jest efektem doskonale zorganizowanego łańcucha produkcji, a dbanie o smak, soczystość czy kruchość mięsa wołowego – jest jednym z priorytetów europejskich producentów.
W Unii Europejskiej stosuje się system klasyfikacji tusz wołowych: S EUROP. Klasyfikacja odbywa się wizualnie na podstawie obserwacji uformowania tuszy przez uprawnionego i wykwalifikowanego rzeczoznawcę. Kwalifikacji podlegają tusze o masie powyżej 300 kg. Kategorie od A do E określają pochodzenie tuszy w zależności od płci. Klasę uformowania i otłuszczenia określają litery S, E, U, R, O lub P, gdzie „S” to umięśnienie wybitne, a „P” – słabe. Otłuszczenie oznacza się cyframi od 1 do 5, gdzie „1” odpowiada otłuszczeniu niskiemu, a „5” – bardzo dużemu. Dodatkowo w każdej klasie uformowania i otłuszczenia stosuje się jeden z trzech wyróżników: „+”, „bez wyróżnika” i „-”. Dla przykładu „EE1+” oznacza tuszę z jałówki, o doskonałej mięsności, niskim otłuszczeniu i podwyższonej klasie otłuszczenia. W ten sposób bardzo łatwo można weryfikować jakość tuszy na każdym etapie produkcji2.
1 Dane z raportu „Livestock and Poultry: Worls Markets and Trade”
2 Na podstawie opisu systemu klasyfikacji dostępnego na stronie Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych