Zmiana klimatu jest dużym wyzwaniem naszych czasów. Z tego powodu Komisja Europejska w grudniu 2019 roku przedstawiła strategię Europejski Zielony Ład[1], który ma przekształcić Unię Europejską w obszar neutralny klimatycznie. Osiągnięcie tego celu planowane jest na rok 2050.
Głównymi założeniami Zielonego Ładu są:
- Dostarczanie czystej i zielonej energii
- Wdrażanie gospodarki o obiegu zamkniętym
- Budynki o niższym zapotrzebowaniu na energię
- Przyspieszenie przejścia na zrównoważoną i inteligentną mobilność
- Ochrona i odbudowa ekosystemów oraz bioróżnorodności
- Przystosowanie się do zmiany klimatu
- Ochrona zdrowia
Już w maju 2020 roku Komisja przedstawiła swoją strategię „Od pola do stołu” jako jedno z kluczowych działań w ramach europejskiego zielonego ładu[2]. Strategia ma głównie zwiększyć bezpieczeństwo żywnościowe, ale również:
- zapewnić – w ramach możliwości planety – wystarczającą podaż niedrogiej i pełnowartościowej żywności
- zmniejszyć o połowę korzystanie z pestycydów i nawozów oraz sprzedaż środków antydrobnoustrojowych
- zwiększyć ilość gruntów przeznaczanych na rolnictwo ekologiczne
- propagować bardziej zrównoważoną konsumpcję żywności i zdrowe odżywianie
- ograniczyć straty żywności i jej marnotrawienie
- przeciwdziałać fałszowaniu żywności w łańcuchu dostaw
- poprawić dobrostan zwierząt
Hodowla zwierząt stanowi integralną część europejskiego rolnictwa i unijnych systemów żywnościowych. Aby zmniejszyć wpływ produkcji zwierzęcej na środowisko i klimat, zasadnicze znaczenie będzie miał rozwój zrównoważonej produkcji zwierzęcej w UE.
W związku z powyższym zostały ustanowione nowe przepisy weterynaryjne dotyczące stosowania środków przeciwdrobnoustrojowych, które przyczynią się do ograniczenia ich stosowania u zwierząt gospodarskich, a sprzedaż tych środków będzie jeszcze ściślej monitorowana[3].
Przepisy UE dot. dobrostanu zwierząt odzwierciedlają tzw. „pięć wolności”[4]:
- Wolność od głodu i pragnienia
- Wolność od dyskomfortu
- Wolność od bólu, urazów i chorób
- Wolność ekspresji normalnych zachowań
- Wolność od strachu i stresu
Zwiększenie dobrostanu zwierząt poprawia ich zdrowie, a także jakość żywności, zmniejsza zapotrzebowanie na leki i może pomóc w zachowaniu różnorodności biologicznej. Komisja Europejska uregulowała przepisy dotyczące transportu i uboju, aby zapewnić zwierzętom jak największy komfort[5]. Dlatego na przykład zwierzętom kierowanym do uboju musi towarzyszyć świadectwo zdrowia wystawione przez urzędowego lekarza weterynarii oraz dokument „Informacja łańcucha żywnościowego” zawierający m.in. informację o zastosowanych weterynaryjnych produktach leczniczych. Komisja ułatwia również wprowadzanie na rynek zrównoważonych i innowacyjnych dodatków paszowych, które przyczyniają się do zmniejszenia emisji gazów cieplarnianych oraz ograniczenia zanieczyszczenia wody i powietrza.