W dniach 23.10.-28.10.2022 odbyła się wizyta studyjna do Polski japońskich importerów branży mięsnej. Delegacja składała się z: Ryo Araki – Assistant Manager w Matsuda Sangyo CO., LTD; Ryoya Gono – Sales in Meat Section w Maruha Nichiro Corporation; Naoki Isoda – Sales Dept Manager w Hyochiku Limited; Ryoga Omura – Member w Nomura Trading CO., LTD; Jun Matsumoto – Group Leader w Toyota Tsusho Foods Corporation. Z powodu pozytywnego wyniku testu na Covid uczestniczka z Hongkongu nie mogła wziąć udziału w wizycie.
W trakcie tej wizyty goście z Japonii mieli okazję zobaczyć polskie zakłady produkcyjne, porozmawiać z przedstawicielami instytucji publicznych i gospodarczych. Były to między innymi Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Polska Agencja Inwestycji i Handlu, Główny Inspektorat Weterynarii oraz Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także z reprezentantami branży mięsnej w Polsce.
Pierwszego dnia goście z Japonii zostali przywitani kolacją. Przedstawicielka Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu mięsnego przedstawiła i omówiła dokładny plan wizyty. Za pośrednictwem tłumaczy języka japońskiego uczestnicy dowiedzieli się, jak wygląda branża mięsa wołowego w Polsce i Unii Europejskiej.
Kolejną częścią wizyty było odwiedzenie zakładów ubojowych i przetwórczych. W tym celu importerzy odwiedzili Zakład Mięsny Mościbrody, który zrobił duże wrażenie na uczestnikach.
Następnie importerzy udali się do województwa wielkopolskiego, gdzie odwiedzili dwa Zakłady Przemysłu Mięsnego Biernacki. Oprócz przedstawienia historii i doświadczenia firm, podczas spotkań goście zostali oprowadzeni po zakładach. Mogli przyjrzeć się procesom produkcyjnym oraz zaobserwować, jak w praktyce wygląda przestrzeganie standardów obowiązujących w Unii Europejskiej. Importerzy spróbowali również przetworów mięsnych. Podczas wyjazdu japońscy importerzy odwiedzili również gospodarstwo zajmujące się opasem bydła.
Importerzy odbyli również wizyty w sklepach branżowych. Odwiedzili sklep Befsztyk w Warszawie oraz w sklepie firmowym Zakładu Mościbrody. Spotkania połączone były z prezentacją sklepów, stanowisk sprzedażowych, a także omówieniem aktualnego asortymentu w ramach ekspozycji towaru, opakowań i technik sprzedażowych.
Dopełnieniem wizyty były spotkania z przedstawicielami instytucji publicznych. Importerzy odwiedzili najpierw Polską Agencję Inwestycji i Handlu, gdzie podczas prezentacji dowiedzieli się instrumentach wsparcia przedsiębiorców oraz możliwościach eksportowych Polski. Następnie w spotkaniu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, oprócz Wice-Ministra Rolnictwa Ryszarda Bartosika, udział wzięli Zastępca Dyrektora Departamentu Wsparcia Eksportu Adrian Głowacki oraz Zastępca Głównego Lekarza Weterynarii Paweł Meyer. Przedstawiciele instytucji publicznych dokładnie opowiedzieli o procesach produkcyjnych, standardach unijnych oraz eksporcie wołowiny z Polski. Spotkanie było podsumowaniem wizyty japońskich importerów.
Wizyta studyjna japońskich przedstawicieli branży mięsnej była doskonałą okazją do zbudowania długotrwałych relacji biznesowych. Pozwoliła również na cenną wymianę doświadczeń i wiedzy oraz pokazania możliwości jakie niesie ze sobą współpracą między Unią Europejską a Japonią.